top of page

Lammegryte à la midtøsten

  • favorittretter
  • May 9, 2023
  • 2 min read

Updated: Mar 19, 2024

- Ras el hanout


Lammegryte med masse varme krydder som gjerne kan lages flere dager før den skal servesres. Blir bare enda bedre og smakene setter seg. Du kan selvfølgelig lage alt den dagen den skal spises også – og den blir nesten like god.


Ras el hanout er en viktig ingrediens i denne retten. Ras el hanout er en marokkansk krydderblanding, og innholdet kan variere. Du kan lage den selv, eller du kan kjøpe den ferdig blandet.


Om du vil lage din egen Ras el hanout så kan du justere ut fra smak – her er et forslag:

  • 2 ½ ss kumminfrø

  • 2 ss korianderfrø

  • 1 ss malt kanel(type ceylon), eller en hel kanelstang

  • 2 ts malt ingefær

  • 2 ts hel pepper

  • 1 ts malt gurkemeie

  • ½ ts kardemommefrø (frø fra ca 10 kapsler)

  • og en liten klikk med safran om du ønsker og har

STEG 1

Rist alle hele krydder i en panne til de har utviklet mer aroma og blitt et hakk eller to mørkere. IKKE hopp over dette stedet da det frigir masse smak, og bruk gjerne knepet i andre retter hvor hele krydder brukes. Personlig rister jeg alltid hele pepperkorn før jeg har det i pepperkvernen.


STEG 2

Ha alt over i en morter eller en maskin som kan knuse dette til pulver. Tilsett det ferdig malte krydderet og bland godt.


SÅ TIL SELVE GRYTEN

dag 1: mariner kjøttet // dag 2: lag gryten // dag 3: spis


Kutt 1,5 kg lammelår (vekt uten ben) i litt store biter. Du kan også bruke annen stykningsdeler som egner seg til å langtidskokes. Tilsett 40 gr Ras el hanout, en slunk olivenolje(ca 4 ss). Bland godt sammen i en pose og mariner i et døgn(eller så god tid du har).


Brun kjøttet i en tykkbunnet gryte med litt olje til steking.

Ha i 2-3 dl sherry om du har, og stek litt til.


Tilsett så 2 fedd hakket hvitløk, 1 kanelstang, 1 stjerneanis, 3 laurbærblad, 2 ss hakket persille, 2 ss hakket koriander, 2 bokser hakket tomat(ca 800 g) og en halv liter lammekraft eller lammebuljong. Salt og pepper etter smak. La alt koke forsiktig i 45 minutter.


Tilsett 20 små sjalottløk og kok videre i 5 minutter. Skru av varmen og la det kjøle ned.


Dagen etter(eller samme dag) fjerner du kanelstangen, stjerneanisen og laubærbladene.

Varm opp til det koker forsiktig. Tilsett 2 ss honning, 100 g dadler i biter og 30 g tørket aprikos i biter.


Server med hakket persille og koriander på toppen.


Det passer fint å servere ris til denne retten, eller coscous/bulgur , quinoa..



RÅVARER


ca 40 g Ras el hanout (se over om du ønsker å lage din egen)

1,5 kg lammekjøtt fra lår eller stykningsdeler som fungerer i gryte

olivenolje og olje til steking

2 fedd hvitløk

1 kanelstand

2 bokser hakkede tomater(ca 800g)

0,5 l. lammekraft eller lammebuljong.

Salt / Pepper

20 sjalottløk

1 stjerneanis

3 laurbærblad

2 ss honning

100 g dadler

30 g tørket aprikos

Koriander

Persille

Ris eller tilsvarende

 
 
 

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page